Tripje naar Darfur (Deel I)

Luxe eten in KBXKarthoum, 4 februari 2008

Op dit moment zitten we op 4 kilometer hoogte in een vliegtuigje. Voorin de ministers Verhagen en Koenders. Wij, de pers, achterin. En onder ons het dorre, roodbruine woestijnlandschap doorsneden door de Nijl met aan langs de oevers wat groene randen. Wie weet zie ik zo nog een Nijlpaard…
We zijn op weg naar Juba in het zuiden van Sudan en tot nu toe hebben we nog niet heel veel kunnen maken. Maandag kwamen we aan in Karthoum, de hoofdstad van Sudan. Heerlijk zo’n ministriele missie. Luxe vliegtuig, de KBX van de koningin. Geen douane en waanzinnig lekker eten.
Het hotel is belachelijk duur ($250 per nacht) maar wel van alle gemakken voorzien. Niet dat we tijd hebben voor de fitnessruimte, het zwembad of de sportmassage, maar goed.
In Karthoum hebben we geen tijd gehad om mooi straatbeeld te maken. Een beetje voor het hotel, maar dat voelt toch als valsspelen als je niet echt de stad in gaat.
In de wijk waar alle ministeries staan hebben we het wel geprobeerd. Een paar plaatjes gemaakt van de Nijl maar voor we het wisten kwam er een man van de Sudanese staatsveiligheidsdienst ons erop wijzen dat we dit toch echt niet mochten. Gauw weer terug en met loeiende sirenes in convoi met de hele delegatie terug naar het vliegtuig.

Hopelijk kunnen we in Juba wel het een en ’t ander doen en anders moeten we wachten totdat we morgenochtend naar Darfur vliegen. Dat wordt wel een mooie trip in een heli. En als de veiligheidsmensen ons dan niet op de nek zitten kunnen we de platgebrande dorpen vanuit de lucht filmen.
Nog een klein minpuntje is dat we qua zendtijd moeten concurreren met Super Tuesday in de USA. Daar zijn in veel staten voorverkiezingen en ik ben bang dat we niet veel tijd krijgen. Toch hopen we vanavond het 10 uur Journaal nog te halen maar dat is ook weer afhankelijk van de internetsnelheid.

Update: Nou dat was nog een hele bevalling. Ze hebben hier het omgekeerde van ADSL: USI, Ultra Slow Internet. De hele Oasis Campground in Juba was van internet verstoken omdat wij zonodig ons materiaal door moesten sturen en na een hele nacht uploaden, bleek de stroom van de laptop uitgevallen te zijn en konden we de volgende morgen opnieuw beginnen.
Niet dat we daar tijd voor hadden want het vliegtuig naar Al Fasser (Darfur) stond al klaar. Op een vaste computer de software geinstalleerd en jawel we hebben op 5 februari het 22.00 uur Journaal gehaald met een mooie repo over de problemen van Juba en het gevaarlijk vieze water van de Nijl.

Morgen meer over Darfur en trouwens nog steeds geen Nijlpaard gezien :-(

De foto’s:
http://ichiel.nl/fotomap/Darfur/index.html

Over admin

Mail me en ik zeg het.
Dit bericht is geplaatst in Vlijmscherp. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.