Parkeerbeleid Tilburg irriteert bewoners M-buurt

Bewonersbrief van de gemeente Tilburg.

Bewonersbrief van de gemeente Tilburg.

Zes jaar geleden hebben we een mooi huis gevonden in de M-buurt in de wijk Reeshof in Tilburg. Een fijne wijk met ruimte om de auto voor je deur te kunnen parkeren. Tot afgelopen week deze brief van de gemeente Tilburg op de mat viel met als strekking dat er niet meer met twee wielen op de stoep geparkeerd mag worden.

En er zal gecontroleerd worden. Eerst een waarschuwing, daarna een boete van 90 euro. Het is hét gesprek van de dag.

Als iets je gevoel voor veiligheid en rechtvaardigheid aantast is het namelijk niet de recente inbraakgolf hier in de wijk, daar kun je je namelijk tegen wapenen met goed hang- en sluitwerk. Maar als de gemeente, jouw gemeente, ineens iets gaat beboeten dat al lang getolereerd wordt. Als je gemeente een probleem gaat maken van iets wat nooit een probleem was en bovendien een situatie creëert die  gevaarlijker is. Dát ondermijnt het vertrouwen in de overheid.

Te smal voor twee.

Als de auto links, met waarschuwing, zich ook aan de regels houdt kan er geen auto meer door.

En natuurlijk klopt het juridisch: Je mag niet op de stoep parkeren, die kan ervan beschadigen en voetgangers met kinderwagen kunnen er niet meer door. Maar feitelijk ervaren wij deze buurt als een woonerf. Amper verkeer en dus loopt, fietst en speelt iedereen op de straat.

De straten zijn te smal om aan twee kanten op straat te parkeren, maar met twee wielen op het trottoir gaat het prima. Straks kan het afvalteam er met de vuilniswagen niet meer door en laat er alsjeblieft nu geen brand uitbreken in de straat, want ook de brandweer kan er niet meer door.

Onlangs een gesprek gehad met twee uiterst vriendelijke controlerende BOA’s. Ik was niet de eerste die zijn verbazing uitte. “Ja meneer, toch moet u zo de auto parkeren. Maar pas wel op dat u het verkeer niet hindert want dan bedraagt de boete 140 euro.” Wat? Dus er was geen veiligheidsprobleem, maar omdat er nu gehandhaafd wordt wel en krijg je een boete voor parkeren op het trottoir OF een boete omdat je op straat staat? “Ja meneer, wij snappen uw problemen, maar wij volgen de opdrachten.”

Als mogelijke oplossingen dachten deze BOA’s aan: Verplicht eenzijdig parkeren, de auto één of twee straten verderop parkeren, of een ontheffing voor parkeren op de stoep middels een bord. Hallo wethouder: Er was GEEN probleem en nu lijkt het alsof er iets gereguleerd moet worden wat geen regulering behoeft. De BOA’s erkennen dat de verontwaardiging in de buurt groot is wegens deze handhavingsactie en adviseren een petitie te starten. De man gaf zelfs een naamsuggestie: M-Petitie.

Misschien moeten we dat maar gaan doen, maar heel misschien moet GroenLinks wethouder Mario Jacobs van Verkeer heel even nadenken of burgers pesten, want zo voelt het, de manier is om jezelf en je gemeente te profileren. Ik weet in ieder geval zeker dat er de komende dagen heel veel ambtenaren-uren verloren gaan aan boze telefoontjes van bewoners die zich afvragen Waarom?

 

Reageren naar mij kan via Twitter: @Chielspot

Of misschien ook leuk naar wethouder Mario Jacobs zelf: @JacobsMario of via zijn pagina op GemeenteTilburg.nl.

 

 

 

Over admin

Mail me en ik zeg het.
Dit bericht is geplaatst in Vlijmscherp. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.